4. týden (6. týden těhotenství)
V tomto týdnu jsou již patrné záhyby, jakýsi žebrovitý útvar, ze kterého se později vyvinou čelisti, krk a obličejová část. Je zcela patrná rudimentární mícha, zárodek páteře a jakoby na břiše je patrná vyboulenina, což je vlastně rudimentární srdce. Embryo je celkově protažené s rozlišitelnou horní a spodní částí těla se špičatým ocáskem. Ve střední části se povrchová vrstva buněk začne skládat na dva podélné záhyby, mezi nimiž se vytváří zcela zřetelná rýha. Později se tyto záhyby spojí a vytvoří trubici, ze které se vyvine nakonec mícha. Na jejím konci se začne rozšiřovat a vytváří základ budoucího mozku. Z ostatních, původně povrchových buněk této střední části se začnou vyvíjet nervová vlákna. Přísun živin pouze transportem přes povrch embrya pro všechny jeho buňky již začíná být limitujícím faktorem pro další vývoj, neboť narůstá jeho tloušťka. Proto se zrychluje vývoj placenty a pupeční šňůry.
V tomto týdnu je žádoucí zvýšit příjem kyseliny listové na hodnotu 0,4 mg denně a tuto dávku udržujte minimálně do 12 týdne od oplodnění (14 týdnů těhotenství). V počátečním období vývoje plodu může dojít k rozvoji neurologických vad například rozštěp páteře. Dostatek kyseliny listové v potravě je účinnou prevencí proti těmto vývojovým vadám. Uvedené množství lze obtížně zajistit pouze z potravy, zařazují se tedy vhodné doplňky stravy.
Embryo dosahuje délky přibližně 4 mm a jeho váha ještě nedosahuje ani 1 gramu.
Co se týká maminky, měří stále stejně, zato ve váze dělá mnohem větší pokroky ;)
Není se ale čemu divit. Během včerejška ve mě například zmizela zmrzlina Haagen Däzs, švestkový koláč od maminky, španělský pták s kuskusem, malinový kefír, ovocný salát s jogurtem a hovězí na cibuli s rýží z Bei Dai He (asi jediná čína v Praze, která má s čínou opravdu něco společného, navíc právě hovězí na cibuli chutná navlas stejně, jako hovězí na cibuli v jednom čínském bistru v Paříži na Rue Saint - Lazare..chytá mě nostalgie..)
Začínám se docela těšit, až mě přepadnou nevolnosti a přestanu plácat jedno přes druhé. A vzhledem k tomu, že se mi začíná vyostřovat čich natolik, že si připadám jako Jack Nicholson v hororu The Wolf, cítím cokoli na sto honů, tak se dá očekávat, že můj citlivý sosáček začne velmi brzy vůně selektovat a některé razantně odmítat ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat